Logo Stichting Vrienden
           van Vrijthof

December 2017:
BIZ Gala voor VrijdagMiddagCafe Vrijthof11 december 2017:
BIZ Sterrengala voor de Stichting Vrienden van Vrijthof


Betuwe in Zaken (BIZ) is een businessclub voor de regio tussen de Rijn, Lek en Waal. Het uitgangspunt is het steunen sport, bedrijfsleven en het maatschappelijk belang in Tiel en omgeving. Het jaarlijkse Biz Gala is daarbij het hoogtepunt. Dit jaar gaat de opbrengst naar de Stichting Vrienden van Vrijthof om ons initiatief te helpen realiseren voor het verzorgen van een (vrijdagmiddag)café in Vrijthof.

Klik hier voor een uitgebreid verslag in de StadTiel van 29 november j.l.

Betuwe in Zaken, BIZ, is een businessclub voor de regio tussen de Rijn, Lek en Waal.
Klik hier voor de activiteitenagenda van BIZ.

18 november 2017:
Ronnie Tober komt naar VrijthofAlle bewoners van Vrijthof zijn welkom op 18 november 14 uur

26 september 2017 CareClowns uitgenodigd op Vrijthof


Deze week hebben CareClowns een bezoek gebracht aan Zorgcentrum Vrijthof. Voor mensen met dementie betekent het bezoek een bijzonder moment van vreugde. CareClowns zijn professioneel geschoolde spelers op het gebied van theater, clownsspel en improvisatie. Daarnaast hebben zij affiniteit met mensen met dementie en (professionele) ervaring in de omgang met deze mensen. CareClowns zijn professionele en moderne clowns: zij dragen wel aparte, kleurige kleding en een rode neus, maar niet of nauwelijks schmink. De CareClown richt zich volstrekt oordeelloos en met respect op de mens achter de ziekte dementie. De bewoner is de hoofdpersoon en het spel is afgestemd op hun belevingswereld. Een CareClown registreert elk signaal en elke reactie en neemt alles serieus. Hij dringt niets op, maar nodigt onbevangen uit tot contact, interactie en vrolijkheid. En brengt de mens met dementie met een lach weer even in het nu.

Bij wijze van proef heeft de Stichting Vrienden van Vrijthof de Clowns uitgenodigd om het zorgcentrum te bezoeken. “Gedurende een hele dag hebben de CareClowns verschillende afdelingen binnen Vrijthof bezocht. De reacties van bewoners en medewerkers waren onverdeeld positief; ze hebben enorm genoten. Er is veel gezongen en de aandacht voor de bewoners was heel individueel en integer. In de toekomst willen we vaker gebruik maken van deze clowns, maar het is een kostbaar project waarvoor geen ruimte is in het centraal zorgcentrumbudget. Daarom pakken wij het op en laten we de zon op deze manier vaker schijnen in Vrijthof”, aldus Lucien Tros, voorzitter van de Stichting Vrienden van Vrijthof.

Stichting CareClowns is een initiatief van Stichting CliniClowns. Zij gaan op bezoek bij mensen met dementie in zorginstellingen. En proberen hun isolement en eenzaamheid te verzachten met een moment van geluk. Of een spontane lach.


Bekijk hier een geweldig mooi
en aangrijpende film van de CareClowns

RSG Lingecollege gaat hardlopen voor Vrijthof

19 september 2017

Lucien Tros, voorzitter van de stichting Vrienden van Vrijthof, heeft op het RSG Lingecollege voor 10 klassen tegelijk uitleg gegeven wat de Stichting Vrienden van Vrijthof voor goed werk doet en wat de betekenis van Vrijthof in Tiel is.
De leerlingen van de RSG Lingecollege gaan namelijk in oktober de Coopertest voor Vrijthof doen. Dit is een duurloop waarbij je in 12 minuten tijd een zo groot mogelijke afstand probeert af te leggen. De leerlingen lopen zo vaak mogelijk een ronde van 150 meter. Gedurende zeven weken wordt er intensief getraind tijdens de lessen lichamelijke opvoeding, zodat ze goed voorbereid aan de test beginnen. Eens in de twee jaar wordt de Coopertest gekoppeld aan een goed doel, waarbij de leerlingen lopen voor andere kinderen die het niet goed hebben of ziek zijn. Dit jaar lopen de leerlingen voor de Stichting Vrienden van Vrijthof.

Het is prachtig dat de leerlingen voor onze bewoners gaan hard lopen. In het zorgcentrum Vrijthof in Tiel wonen, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, niet alleen maar ouderen. Een groot deel van de bewoners heeft de pensioenleeftijd nog niet eens bereikt. Vrijthof is dus niet alleen maar voor ‘opa’s en ‘oma’s, maar ook voor ‘vaders en moeders’; dat maakt de kloof tussen de leerlingen en bewoners toch een stuk kleiner. Dankzij deze Coopertest kunnen we de zon in Vrijthof weer een keer extra laten schijnen”.

8 maart 2017:
Tablet voor Geestelijk Verzorgers Vrijthof


Aart van Drie, Geestelijk Verzorger van Vrijthof, ontving uit handen van Vrienden-bestuursleden Hansje Zellenrath en Lucien Tros een fraaie tablet. De tablet wordt gebruikt om samen met de bewoners van Vrijthof ‘in gesprek te gaan’.

Aart: “Zeker als wij met bewoners met dementie om tafel zitten, is het dankzij deze tablet heel goed mogelijk om een gesprek aan te gaan. Beelden uit vroegere tijden zeggen vaak meer dan duizend woorden”, aldus de Geestelijk Verzorger. “Maar ook het samen zingen van psalmen is dankzij de muziekondersteuning van de tablet veel inspirerender voor de bewoners. Voordat we samen komen klinken kerkklokken in de kamer vanuit de tablet, waardoor een prachtige meditatieve sfeer ontstaat”.

Lucien Tros is voorzitter van de Stichting Vrienden van Vrijthof. Hij vertelt: “Al meerdere jaren stond de tablet op de begroting van het Zorgcentrum Vrijthof, maar telkens werd de aanvraag afgewezen. Onze Stichting financiert juist díe zaken, waarvoor in het centrale zorgcentrumbudget geen ruimte bestaat, maar die wel heel wenselijk zijn voor de bewoners. Hoe geweldig is het, dat we met een relatief kleine investering een groot verschil kunnen maken!”.

Op de foto in de bezinningsruimte van Vrijthof:
Links Aart van Drie, Geestelijk Verzorger.

25 februari 2017:
Vrienden van Vrijthof - Tielenaar van het jaar 2017


Op zaterdagavond - tijdens de opening van het carnavalsfeest - is het bestuur van de Vrienden van Vrijthof onder veel belangstelling geëerd en in het zonnetje gezet. Prins Jasper de Erste van carnavalsvereniging Witte Gij Ut heeft zaterdag de wisseltrofee Gouden Geit uitgereikt aan Stichting Vrienden van Vrijthof waarmee de stichting Vrienden van Vrijthof Tielenaar van het jaar 2017 is geworden. Prins Jasper de Erste gaf aan dat dit een uitgelezen kans is om de betrokken vrijwilligers / bestuurders in het zonnetje te zetten en bedankte een ieder daarvoor en huldigde het bestuur persoonlijk met een medaille van de carnavalsvereniging Tiel.

Afgelopen zaterdag bestond de stichting op drie dagen na al 40 jaar! en nog steeds biedt de Stichting Vrienden van Vrijthof de cliënten van Vrijthof mogelijkheden voor extra ontspanning en recreatie. Het gaat om zaken die Vrijthof niet zelf kan financieren en die het leven wat aangenamer maken.

Jaap Baas, penningmeester van de stichting, benadrukte nogmaals, dat de stichting dit fijne werk voor Vrijthof alleen maar kan voortzetten met financiële hulp, ook van iedereen aanwezig op het carnavalsfeest, en heeft daarop donatiebonnen uitgereikt waarna het carnavalsfeest echt kon beginnen.

15 februari 2017:

zeer onder de indruk van het werk van de Vrienden van Vrijthof


Afgelopen week heeft Lucien Tros, voorzitter van de Stichting Vrienden van Vrijthof, een fraaie cheque van € 2.500 in ontvangst mogen nemen. De gulle gever was dit keer de directeur van de Stichting Formido Franchisenemers, waarin alle bouwmarktondernemers van deze keten vertegenwoordigd zijn.


Na een rondleiding door het zorgcentrum vertelde de directeur van de Formido stichting, Rein Wolthers, zeer onder de indruk te zijn van alle activiteiten en evenementen die door de Stichting Vrienden van Vrijthof voor de bewoners worden ondernomen. ¨Het is prachtig om te zien hoe de Stichting Vrienden van Vrijthof de bewoners telkens weet te verrassen met duurzame projecten zoals fraai aangelegde binnentuinen. Maar ook het schenken van mooie momenten door bijvoorbeeld het recente optreden van Willeke Alberti is enorm waardevol¨, aldus de directeur.


Lucien Tros, naast voorzitter van de Stichting Vrienden van Vrijthof ook eigenaar van Formido Bouwmarkt in Geldermalsen, vult aan: ¨In dagelijkse praktijk zijn we allemaal druk met ons werk of bedrijf, maar lopend door Vrijthof wordt je met beide benen op de grond gezet.

Ik roep ondernemend Tiel op om ook een bijdrage te leveren om onze stichting in Vrijthof vaker de zon te laten schijnen¨

.