2022 nieuws uit de media

Beste Sponsor, Donateur en Iedereen die de Stichting een warm hart toe draagt…


2022 is een mooi jaar geweest met veel door ons georganiseerde activiteiten voor de bewoners van Vrijthof, waarvan u onderstaand een beeld ziet:


 

Lees hier verder in de Kerstspecial.
Dit is een uitgave van Peters Communicatie BV / 2022-12-20


4 december 2022
De Tielenaar: Lichtjestuin bij Vrijthof

Tiel, 03 december 2022 Lichtjestuin bij Vrijthof Foto Jan Bouwhuis.
Niet alleen op het voor iedereen toegankelijke terrein van Vrijthof (entree/Markant/Hospice/bezinningstuin), maar ook de binnentuinen van de afdelingen wonen met dementie, niet zichtbaar voor ‘het grote publiek’, zijn feestelijk versiert! Op 6 december om 18.30 uur zullen veel bewoners een sprookjesachtige wandeling gaan maken over het terrein van Vrijthof en over de Moespot. Het parcours wordt voorzien van veel kaarsjes en onderweg zullen de Kerstman en Kerstvrouw, alsmede de Betuwse Blaas Kapel hun opwachting maken. De lichtjestuin is mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Vrijthof en die zet zich al meer dan 40 jaar in voor de bewoners van Vrijthof.
De Tielenaar / 2022-12-04

29 november 2022 – Het Kontakt:
Zee van kerstlichtjes op terrein Vrijthof, Markant en Hospice


28 november 2022:
Vrijthof in ‘zee’ van kerstverlichting

Foto: Rob Zantinge
Enkele Oekraïense vluchtelingen, die in Ziekenhuis Rivierenland verblijven,
genoten vrijdagavond 25 november al van de door de stichting Vrienden van Vrijthof gerealiseerde ‘zee’ van kerstverlichting.
Het Kontakt / 2022-11-28

22 november 2022 – Koninklijke onderscheiding voor Pieter Geleijns

Foto: Jan Bouwhuis

De stichting Vrienden van Vrijthof heeft een eigen accountant bij Van Duuren & Geleijns Adviespartners, de heer Pieter Geleijns. Pieter controleert ieder jaar de financien en stelt de jaarrekening op wat mede nodig is voor publicatie conform de ANBI voorwaarden.
Daarom zijn wij als stichting reuze trots dat Pieter op 12 november 2022 is onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau door de Tielse Burgemeester Hans Beenakker.

Naast hetgeen wat Pieter voor de stichting Vrienden van Vrijthof én voor het zorgcentrum Vrijthof betekent, was én is Pieter Geleijns van grote betekenis voor de Protestantse gemeente Tiel en voor de kerkmuziek in Tiel en omstreken. Hij heeft zijn financiële en juridische kennis, evenals zijn muzikale talent, een groot deel van zijn leven ingezet ten dienste van anderen.
Als cantor, kerkrentmeester, organist en beheerder van de St. Caeciliakapel en St. Ceciliënhof leverde hij een belangrijke bijdrage aan het welzijn en plezier van veel Tielenaren. 

Klik hier voor dit nieuws in het Kontakt / 2022-11-24

Klik hier voor het nieuws in De Tielenaar / 2022-11-26


12 oktober 2022:
Dierenweide Vrijthof wil er alpaca’s en loopeenden bij, maar moet daarvoor nog wel met de pet rond

Personeel en bewoners van de instellingen hebben de aandacht van een paar geitjes in de dierenweide.
© Raphael Drent

Het dierenparkje bij zorgcentrum Vrijthof in Tiel wordt tweemaal zo groot en herbergt straks onder meer alpaca’s. Mooie plannen, maar men moet nog wel met de pet rond.

Het dierenparkje bij zorgcentrum Vrijthof in Tiel wordt tweemaal zo groot en herbergt straks onder meer alpaca’s. Wat nu een klein weitje is waarop een handjevol geiten en schapen grazen, wordt omgetoverd in een park met een verscheidenheid aan dieren. De oppervlakte wordt verdubbeld en bezoekers hoeven de beesten niet langer vanachter een hekwerk te bekijken – ze kunnen ze ook knuffelen.

Dat is in grote lijnen het plan van de Vrienden van Vrijthof. Lucien Tros (60) is voorzitter en legt ter plekke uit wat er gaat gebeuren, wie er straks belang bij hebben en hoe het dure project gefinancierd gaat worden.

,,Omdat het huidige weitje nogal gedateerd is, moet het hoognodig worden aangepakt,” zegt de Tielenaar. ,,Het grasveld aan de zuidkant van het pad dat de Rivierenlandlaan verbindt met het terrein van de zorgcentra wordt erbij getrokken. Ook leggen we terrassen aan en richten we de bestrating opnieuw in. De paden worden breder, waardoor het parkje toegankelijk wordt voor bedden en rolstoelen. Dus wie dat wil, kan actief met de dieren in contact komen.”

Zicht op weide vanuit hospice
Bezoekers zullen vooral bewoners en cliënten zijn van de instellingen die verspreid op het complex zijn gevestigd. Dat zijn er vier, waarvan het Hospice Tiel het dichtst bij het dierenparkje ligt.
Tros, wijzend op een dichte bosschage: ,,We halen deze struiken weg, zodat vanuit de kamers een mooi uitzicht op de weide ontstaat. Recht tegenover het hospice leggen we een terras aan. De dieren aanhalen of een fles geven aan het jongvee kan daar een dagelijkse bezigheid worden.”

Regelmatige bezoekers van het huidige weitje zijn ook bewoners van het aangrenzende woonzorg- en behandelcentrum Vrijthof. ,,Ze wandelen hier vaak naartoe met hun bezoek, dus dat zal in de toekomst alleen maar toenemen”, aldus Tros, die eigenaar is van bouwmarkt Praxis in Geldermalsen.

‘Kosten tussen 175.000 en 250.000 euro’
De Stichting Vrienden van Vrijthof organiseert en realiseert projecten en evenementen voor de bewoners van genoemde zorginstellingen waarvoor vanuit het centrale verpleeghuisbudget geen of weinig ruimte bestaat. Dat is ook het geval bij het uitbreidings- en vernieuwingsplan van het dierenverblijf.

Klik hier voor dit nieuws in De Gelderlander / 2022-10-12


3 oktober 2022:
Vrijdag Middag Café met ‘ontelbare hoeveelheid’ advocaatjes

Meer dan honderd bewoners waren dit keer naar de sfeervolle recreatiezaal gekomen.
Foto: Vrienden van Vrijthof

TIEL • Voor de eerste keer na corona ging vrijdag het Vrijdag Middag Café (VMC) in Vrijthof Tiel weer van start. Deze maandelijkse activiteit wordt de bewoners van het zorgcentrum en hun familieleden aangeboden door de Stichting Vrienden van Vrijthof. Dit keer werd de muzikale ondersteuning verzorgd door het duo One Step Away.

Meer dan honderd bewoners waren dit keer naar de sfeervolle recreatiezaal gekomen. Van achter de Vrijthof-bar waren veertien vrijwilligers druk in de weer om iedereen te voorzien van hapjes en drankjes. Door de telkens wisselende live-muziek is iedere editie van het VMC uniek te noemen.
Het Vrijdag Middag Café is één van de vele activiteiten van de stichting Vrienden van Vrijthof. De voorzitter van de stichting, Lucien Tros, vertelt: “Iedereen is zo blij dat het Vrijdag Middag Café weer van start is gegaan. Deze maandelijkse activiteit bieden wij niet alleen maar de bewoners aan, maar ook hun familieleden en mantelzorgers. Het is altijd een geweldige happening waar een ontelbare hoeveelheid glaasjes advocaat met slagroom geserveerd worden.”

Interactieve dierenweide
De stichting Vrienden van Vrijthof heeft nóg een groot project op stapel staan: een nieuwe, interactieve dierenweide op het Vrijthof-terrein. In deze dierenweide komen veel terrassen, waar iedereen ook in contact kan komen met de beesten. Tros: “Voor de realisatie van deze weide is echt veel geld nodig. Het zou toch geweldig zijn als ook het bedrijfsleven in de kerstperiode een keertje extra kan ‘meedenken’ en een mooie bijdrage levert aan dit project, dat zo veel extra levensvreugde gaat bieden voor de bewoners.” Het rekeningnummer van de ANBI stichting Vrienden van vrijthof is: NL16 SNSB 0929 622 650.

Het Kontakt / 2022-10-3

20 september 2022:
Plannen voor dierenwijde bij woonzorgcentrum Vrijthof uitgewerkt

Astrid Stronks en Lucien Tros leunen op de hekwerken van de dierenweide bij woonzorgcentrum Vrijthof, die ook worden vervangen. Foto: Rob Zantinge

TIEL • Vrijthof-bewoners die interactie hebben met aaibare dieren als alpaca’s, geitjes, eenden en kippen; Lucien Tros, voorzitter van de Stichting Vrienden van Vrijthof, ziet het hélemaal voor zich. Het plan voor een twee keer zo grote dierenweide bij het Tielse woonzorgcentrum ligt al klaar. Nu de financiën nog. Tros hoopt de komende tijd zo’n 200.000 euro bijeen te kunnen brengen. Een deel hiervan ís er al, want de Vrienden hebben zelf 50.000 euro gereserveerd.

Het Kontakt / 2022-09-20

3 juni 2022: Bewoners Vrijthof met dementie planten bloemen

TIEL • Voor de bewoners van het Vrijthof in Tiel met dementie werd onlangs op een zaterdag in de tuinen een bloemenplantmiddag gehouden. Aan het eind van de middag waren de bloembakken gevuld met zomerbloeiers, aardbeiplanten, kruiden en andere bloemen.

De tuinen zien er weer mooi uit. De bloemen en bloembakken zijn geschonken door de stichting Vrienden van Vrijthof.

Er was live-muziek van het zangduo ‘Die Liedjes’ en keukenmedewerkster Wilma zorgde voor heerlijke poffertjes. Het was een gezellige middag voor bewoners, mantelzorgers, familie, vrijwilligers en medewerkers.

Het Kontakt / 2022-06-3

27 April 2022: Koninklijk Lintje voor Jaap!

Jaap Baas is al ruim 25 jaar actief binnen het bestuur van de Stichting Vrienden van Vrijthof. Jaap is niet alleen maar penningmeester, maar hij onderhoudt ook de website en werkt en denkt actief mee aan nieuwe initiatieven om voor de bewoners de zon in Vrijthof vaker te laten schijnen.

Jaap had de onderscheiding totaal niet zien aankomen. Vanuit een reguliere vergadering van de Vrienden werd hij naar de recreatiezaal gelokt om daar te midden van familie, vrienden en bekenden de Koninklijke Onderscheiding, uitgereikt door de Burgemeester van Tiel, de heer Hans Beenakker, in ontvangst te nemen. Ook zet Jaap zich in voor de Protestantse Gemeente Tiel, de Groene Kerk en de Wereldwinkel in Tiel. Kortom: een Koninklijke Onderscheiding meer dan waard! Jaap, Van harte gefeliciteerd!