2020 Nieuws uit de media

Beste Sponsor, Donateur en Iedereen die de Stichting een warm hart toe draagt…

Als we terug kijken naar het jaar 2020, dan stellen we samen met u nu al vast dat het een ronduit vervelend jaar is geweest. In het zorgcentrum Vrijthof worden de bewoners tot op de dag van vandaag sterk op de proef gesteld. Na een bezoek lock-down eerder dit jaar, staan er op dit moment nog maar op heel kleine schaal activiteiten en lichtpuntjes voor de bewoners op het programma. Er wordt alles aan gedaan, om met zo min mogelijk risico op besmettingen, zo veel mogelijk voor iedereen te realiseren. Maar het spontane, de sjeu is er op dit moment wel een beetje van af. We zien, dat de medewerkers van Vrijthof werkelijk tot het uiterste gaan, vaak ten koste van zichzelf, om het voor de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken.

Als Stichting Vrienden van Vrijthof hebben wij als doel, om projecten en activiteiten voor de bewoners te realiseren, waarvoor vanuit het centrale verpleeghuisbudget geen (voldoende) financiële ruimte bestaat. Dit jaar hadden wij een aantal grootschalige evenementen op het programma staan, die helaas niet door konden gaan. We denken hierbij onder andere aan het geplande grote ‘75JaarVrijheid!’ evenement, wat wij met veel ‘toeters en bellen’ wilden vieren. Gelukkig heeft onze Stichting in 2020 ook veel wél kunnen doen. Te veel om allemaal op te noemen, maar een aantal zaken noem ik graag:

Klik hier voor de volledige tekst van de eindejaarsbrief

17 december 2020 – Zakengids Tiel
Vrijthof in het lichtDeze week zijn de bewoners van Vrijthof enorm verrast door een prachtige Kerstlichttuin.
Tientallen kerstbomen en bestaande bomen zijn feestelijk verlicht met tienduizenden lampjes.

23 oktober 2020 – de Gelderlander


Een nieuwe bezinningstuin in Tiel:
‘Plek voor bezinning in deze tijd meer dan ooit nodig’.


Pouw Jongbloed

TIEL – ‘Een stiltekamer in de buitenlucht’, zo omschrijft Lucien Tros bezinningstuin Dijkzicht.
Die tuin ligt sinds kort tussen Ziekenhuis Rivierenland en woonzorgcentrum Vrijhof in Tiel.

De Gelderlander / 20201023

18 oktober 2020 – Zakengids
Bezinningstuin Vrijthof geopend


Tiel – De Bezinningstuin is een plaats waar de bewoners van Vrijthof, de gasten van het Hospice, de revalidanten in Markant en hun familieleden tot rust kunnen komen. Door de ligging van de tuin aan het water met een mooi vergezicht, is de Bezinningstuin een plaats voor mooie ontmoetingen en gesprekken. In de tuin zijn bordjes geplaatst met alledaagse spreuken en gezegdes ter inspiratie.

Kunstwerk: Centraal in de tuin is een kunstwerk geplaatst, genaamd ‘Wave’. Het werk staat symbool voor de loop van ieders leven. Zo zijn in het kunstwerk de hoogte- en dieptepunten herkenbaar, maar ook is er een hart in verwerkt; geen gesloten, maar open hart met alle symboliek van dien. Vanuit een andere invalshoek is een vogel herkenbaar. Het geheel vormt een dynamische beweging die nooit stopt, net zoals de schepping.

Vrienden: De Bezinningstuin is geopend door de voorzitter van de Stichting Vrienden van Vrijthof, Lucien Tros (rechts) en de Stichting Vrienden van het Ziekenhuis, Wouter de Baat. Beide stichtingen hebben, naast de concrete invulling en vormgeving van de tuin, samengewerkt om de financiën rond te krijgen zodat de tuin gerealiseerd kon worden. Door de onthulling van de ‘Wave’ werd de tuin dan ook officieel in gebruik genomen.

Sponsoren: De Bezinningstuin ‘Dijkzicht’ is mogelijk gemaakt door bijdragen van H. van Dijkhuizen Olie & Benzine Tiel, Stichting Roparun, Maatschappij tot NUT van ’t Algemeen departement Tiel en Fundatie voor Christelijke Belangen Tiel.


16 oktober 2020 – de Tielenaar
Bezinningstuin voor Vrijthof Tiel is geopendOpening Bezinningstuin Dijkzicht bij Vrijthof door voorzitters Lucien Tros en Wouter de Baat.

Voor een moment van rust
Een bijzondere plaats verdient een bijzondere opening, maar Corona gooide roet in het eten, alweer. In heel klein gezelschap werd op donderdag 15 oktober Bezinningstuin Dijkzicht aan de achterzijde van verzorgingshuis Vrijthof geopend, dicht bij het Hospice.
Dit bijzonder stukje Tiel werd mede mogelijk gemaakt voor de Stichting Vrienden van Vrijthof in samenwerking met de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland. Niet zomaar eeen samenwerking, er gaat een stukje geschiedenis aan vooraf. Wouter de Baat, voorzitter van de vrienden van Rivierenland, stelt dat het Hospice vroeger bij het ziekenhuis hoorde en dat in de statuten van het Hospice de Vrienden van Rivierenland nog altijd genoemd staan. “Het Hospice is later verhuisd naar Vrijthof en patiënten gaan vaak vanaf het ziekenhuis naar Vrijthof of naar het Hospice.”

de Tielenaar / 20201016

28 april 2020 – Zakengids
Cleaning clowns bezoeken Vrijthof30 maart 2020 – Zakengids
Aanleg Bezinningstuin van startTiel – Deze week is een start gemaakt met de realisatie van een Bezinningstuin op het terrein van zorgcentrum Vrijthof, grenzend aan het Hospice.
Ieder ziekenhuis of verpleeghuis beschikt wel over een stilteruimte. Meestal is dat een soort kapel, waar men in stilte kan denken en overwegen. “Nu gaan wij een dergelijke stilteruimte in de open lucht creëren. Op een prachtige locatie, grenzend aan de dierenweide en het Hospice, uitkijkend over het water wordt dit prachtige project gerealiseerd”, aldus Lucien Tros, voorzitter van de Stichting Vrienden van Vrijthof.
Samen met de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland hebben zij de financiele middelen ingezameld om de Bezinningstuin ‘van de grond te krijgen’. Wouter de Baat is voorzitter van de Vriendenstichting van het Ziekenhuis Rivierenland: “Het is geweldig hoe beide stichtingen elkaar hebben gevonden en in nauw overleg deze bijzondere tuin hebben ontworpen en de financien hebben geregeld”, aldus Wouter de Baat.
In de tuin komen rondom een fraai kunstwerk diverse banken te staan voor ouderen, maar ook is ruimte voorzien voor patienten die in een ziekenhuisbed in de tuin willen verblijven.
De Bezinningstuin wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van onder andere het Fundatiefonds Christelijke Belangen, de Stichting Roparun en de Firma H van Dijkhuizen uit Tiel.
In het najaar zal de Bezinningstuin worden geopend.

24 maart 2020 – Zakengids
Vroeg uit de veren voor Vrijthof


Tiel – Bakker Bouman uit Tiel moest in de nacht van zondag op maandag extra vroeg uit de veren om een grote taartenbestelling te bakken. Met man en macht hebben zij honderden gebakjes gemaakt voor alle bewoners en medewerkers van zorgcentrum Vrijthof, de Schakelafdeling in het ziekenhuis en het Hospice.

De Stichting Vrienden van Vrijthof is de opdrachtgever van deze grote order. “Het zijn moeilijke tijden voor de bewoners, nu zij vanwege de corona-crisis geen bezoek meer mogen ontvangen”, aldus Sjaan van der Werk, bestuurslid van de stichting. Sjaan vervolgt: “Maar ook van de medewerkers, zowel voor als achter de schermen, wordt enorm veel gevraagd. Met deze lekkere traktatie willen wij iedereen in deze bijzondere tijd een hart onder de riem steken”.

De Stichting Vrienden van Vrijthof financiert, ondersteunt en organiseert tal van activiteiten en projecten voor de Vrijthof bewoners. Dit betreft altijd zaken, waarvoor in het centrale verpleeghuisbudget geen ruimte bestaat.

Stichting voorzitter Lucien Tros:”Door onze activiteiten laten wij de zon in het zorgcentrum vaker schijnen. Daar slagen wij gelukkig heel goed in, maar dat kunnen wij alleen maar doen dankzij donaties. Zeker nu het verpleeghuis vanwege de corona crisis ‘op slot’ zit, is onze ondersteuning meer nodig dan ooit”, aldus Tros. Hij roept iedereen op: “Steun ons mooie werk, Juist Nu!”.

Het rekeningnummer van de Stichting Vrienden van Vrijthof is: NL57RABO 0362 962 650

8 februari 2020 – Zakengids
Wieteke van Dort en Tante Lien in VrijthofWieteke van Dort was zaterdag te gast in Zorgcentrum Vrijthof in Tiel.
Voor ruim 130 bewoners zong Wieteke in deze voorstelling liedjes.

Vrienden van Vrijthof maakt het weer mogelijk:
Afgelopen zaterdag was Wieteke van Dort te gast in zorgcentrum Vrijthof in Tiel. Voor ruim 130 bewoners zong Wieteke in deze voorstelling liedjes uit de gelijknamige bundel ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’ zoals ‘Klein vogelijn op groene tak’ en ‘Langs berg en dal klinkt hoorngeschal’. Deze bekende nostalgische liedjes werden voluit door het dankbare publiek meegezongen.
Na de pauze kwam Wieteke terug in haar overbekende creatie als Tante Lien. Zij liet bekende Indische liedjes als ‘Sarina’, ‘Ajoen ajoen in de hoge klapperboom’, horen en zij vertelde in een vrolijke conference hoe de bootreis naar Nederland destijds verliep (ze kregen voor het eerst warme kleding) en hoe de aanpassingen waren bij de overgang van moederland naar vaderland.
Na afloop gingen bijna alle bewoners met Tante Lien op de foto.

Deze feestelijke middag werd mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Vrijthof. “Onze Stichting zamelt geld in om projecten en activiteiten mogelijk te maken voor onze bewoners, waarvoor vanuit het centrale verpleeghuisbudget geen ruimte bestaat”, aldus Lucien Tros, voorzitter van de stichting. “We zijn heel blij dat wij mede dankzij schenkingen en donateurs de zon vaker in het zorgcentrum kunnen laten schijnen. Dat willen wij ook in de toekomst blijven doen en zijn dan ook heel blij met iedere donatie”, aldus Tros.

Klik hieronder voor het volledig artikel.